Fritz Hansen: accessoires zomer 2020

2022-06-24 21:00:12 By : Mr. David Cao

Van een veelzijdig karretje en vazen gebaseerd op Japanse bloemschikkunst tot driedimensionale vloerkleden en Happy Hook, een vrolijk ontwerp waar je eender wat kan aanhangen. Fritz Hansen heeft heel wat in petto voor de zomer.

De AJ Trolley is de nieuwste heruitgave en evolutie die werd ontworpen op basis van de rijke archieven van Fritz Hansen. Meer dan vijftig jaar na het eerste exemplaar, werd het ontwerp precies afgestemd op de hedendaagse smaak en stijl. De legendarische Deense ontwerper Arne Jacobsen ontwierp deze elegante trolley voor zijn thee, maar het karretje werd nooit geproduceerd voor het brede publiek. Zijn mogelijkheden zijn echter eindeloos. Als barkarretje, serveerwagen of bijzettafeltje, is dit een zeer veelzijdig mobiel tafeltje met een doordachte, architecturale kant. Het designteam van Fritz Hansen beschouwt dit stuk als een verborgen parel uit het portfolio van Jacobsen.

De combinatie van staal en zwart As geeft deze trolley een cool en minimalistisch design, met een uitgesproken Deens tintje. De proporties – dé grote obsessie van Jacobsen – zijn perfect. Het originele wielontwerp werd zorgvuldig nagebouwd om de authenticiteit te verhogen. De constructieonderdelen van de kogellager werden aangepast om de constructie te verstevigen en ze werden getest om te voldoen aan uiterst strikte normen. De kleur van de wielen kan worden aangepast en het wielmechanisme staat garant voor een lange levensduur en een opmerkelijke soepelheid wanneer het karretje in beweging is.

De Spaanse kunstenaar en ontwerper Jaime Hayon liet zich inspireren door de oude kunst van het Japanse bloemschikken – beter bekend als ikebana of ikeru – om een set nieuwe, onconventionele vazen te ontwerpen, exclusief voor Fritz Hansen. De ontwerpen zijn transparant en direct in hun intentie om elke bloem die erin geplaatst wordt te eren. De taak van het bloemschikken wordt vertraagd en vereenvoudigd, voor een diepe waardering en aandachtigheid. De natuur staat centraal in dit ontwerp.

Metalen fluiten verwelkomen individuele bloemen zodat elke bloem gewaardeerd wordt, van steel tot kroon. De fluiten van verschillende hoogtes zorgen samen voor een “landschap” waaruit de bloemen openbloeien. Water in de glazen bakjes onderaan houdt de bloemen vers. Zij het met bloemen of met groen, Ikeru-vazen zijn een uitnodiging om de natuur te waarderen of om dit gevoel met anderen te delen.

De smiley face was Jaime Hayons kenmerkende street art tag in zijn vroege jaren als kunstenaar ondergedompeld in de skateboardcultuur. Hier wordt dit doorgezet in een exclusief stuk voor de designcollectie van Fritz Hansen. Want wie zegt dat buitengewoon design altijd serieus moet zijn? Happy Hook is een vrolijk ontwerp waar je een jas, kleding, een keukenschort of wat dan ook aan kunt hangen. Kies uit drie kleuren of mix-and-match.

Jaime Hayon (geboren in 1974) is een Spaanse kunstenaar en ontwerper die al meer dan tien jaar samenwerkt met Fritz Hansen en wereldberoemde meubels en accessoires op de markt brengt. Happy Hook is geschikt voor kinderen of volwassenen – iedereen die een beetje speelsheid waardeert. Met Happy Hook, die zijn doel dient met een glimlach, zit de sfeer er dik in.

De Deense ontwerpster Cecilie Manz ontwerpt in samenwerking met cc-tapis voor de eerste keer vier vloerkleden voor Fritz Hansen. Cecilie Manz benaderde de opdracht om vloerkleden te creëren zoals ze een compositie op doek benadert. Geschetste concepten als papiercollages alvorens de ideeën werden omgetoverd in warme, aaibare wollen stoffen. Verschillende tufthoogtes binnen elk ontwerp maken deze vloerkleden subtiel driedimensionaal en interessant op tactiel vlak. Elk vloerkleed wordt met de hand gemaakt in India en is gekleurd met zuurvrije kleurstoffen. De opbrengst van de cc-tapisproductie ondersteunt het kinderonderwijs in Nepal.

Cecilie Manz (1972) wordt beschouwd als een van de toonaangevende Deense ontwerpers van haar generatie. Haar studio combineert conceptualisme met de Deense voorliefde voor duurzame materialen en vakmanschap. Ze produceerde al een aantal meubels, accessoires en verlichtingsontwerpen exclusief voor Fritz Hansen via een samenwerking die in 2009 begon.

Meteen op de hoogte van het laatste architectuurnieuws?

De Architectura-nieuwsbrief biedt een boeiende mix van actualiteit, projectbeschrijvingen, opiniestukken, productinnovaties, info over evenementen, maar video's, podcasts en zoveel meer.

Schrijf je nu in en ontvang onze wekelijkse nieuwsbrieven in jouw mailbox.

Meteen op de hoogte van het laatste architectuurnieuws?

De Architectura-nieuwsbrief biedt een boeiende mix van actualiteit, projectbeschrijvingen, opiniestukken, productinnovaties, info over evenementen, maar video's, podcasts en zoveel meer.

Schrijf je nu in en ontvang onze wekelijkse nieuwsbrieven in jouw mailbox.

Lazarijstraat 168 3500 Hasselt info@architectura.be

n=200)" class="scrollToTop">Top