0 NCAP-sterren voor Suzuki Baleno - AutoWeek

2021-12-13 12:07:03 By : Mr. Jordan Dai

Schrijf je nu in met korting

Kies nu voor een abonnement met korting

Om in te loggen op Mijn AutoWeek moet je akkoord gaan met onze privacyvoorwaarden.

NCAP kijkt teleurgesteld naar de grond. De Suzuki Baleno en Toyota Yaris vielen uiteindelijk door de mand tijdens de crashtests van de Zuid-Amerikaanse afdeling van het veiligheidsinstituut.

Latin NCAP heeft twee modellen aan zijn veiligheidstests onderworpen. Zowel de Suzuki Baleno als de Toyota Yaris werden aan alle kanten vernield, met teleurstellende resultaten. De Suzuki Baleno keerde niet met één ster terug naar huis, de Yaris wist er nog één te bemachtigen.

Moet u zich nu grote zorgen maken in Europa? Welnee. De Baleno, die geen van de vijf haalbare sterren kreeg, is de basisversie zoals deze in verschillende Zuid-Amerikaanse landen wordt verkocht. Hoewel de auto, in tegenstelling tot de tot vorig jaar in Nederland geleverde, twee airbags, moet hij het doen zonder zij-airbags en zaken als elektrische stabiliteitscontrole. Zes airbags werden standaard in de Baleno geleverd in Europa, waaronder gordijnairbags. In 2016 behaalde de Baleno 4 NCAP-sterren in Europa.

De Toyota Yaris, die zeer tegenviel tijdens de Latin NCAP-tests, heeft in nog mindere mate iets te maken met de bekende Yaris (XP210). In feite is het een heel ander model. De Toyota die in verschillende Zuid-Amerikaanse landen als Yaris wordt verkocht, hij is verkrijgbaar als sedan en als hatchback, is de lokaal gebouwde versie van de XP150-generatie die geen boutje deelt met 'onze Yaris'. Ook deze auto wordt in Midden- en Zuid-Amerika niet standaard geleverd met gordijnairbags en wist slechts marginaal beter te scoren dan de Baleno. In de simulatie van een zijdelingse aanrijding vloog een deur open en het alarm van de veiligheidsgordel van de bestuurder faalde. De Toyota Yaris die je in Nederland kunt kopen, scoorde vorig jaar 5 NCAP-sterren.

Alejandro Furas, secretaris-generaal van Latin NCAP, zegt dat de resultaten een voortzetting zijn van een reeks teleurstellingen. Latin NCAP roept Toyota en Suzuki op om de standaard veiligheidsvoorzieningen van zijn modellen te verbeteren en zegt terecht dat Midden- en Zuid-Amerikaanse consumenten het recht hebben om nieuwe auto's te beveiligen zonder extra kosten. "We willen geen auto's meer die geen of slechts één NCAP-ster hebben."

NB! Deze functie is niet bedoeld om zelf een opmerking toe te voegen. Optioneel kunt u een opmerking toevoegen.

Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw of stuur ons een e-mail.

Weet je zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets fout gegaan. Probeer het later opnieuw

De discussie is gesloten. Reageren is niet meer mogelijk.

De Volkswagen Polo staat steevast erg hoog in de verkoopranglijst in Nederland, maar de concurrentie…

De Volkswagen Polo staat steevast erg hoog in de verkoopranglijst in Nederland, maar de concurrentie…

© 2021 DPG Media BV - alle rechten voorbehouden