Top 5: dit zijn jouw grootste ergernissen achter het stuur - Autoblog.nl

2022-10-15 06:29:20 By : Mr. Leo Wong

Auteur: jaapiyo , gepost 4 juni 2022 om 19:05 – 59 Reacties

Hard onderzoek heeft weer iets uitgewezen: dit zijn jouw grootste ergernissen in het verkeer!

Lijstjes waren enige tijd geleden de absolute koning van het internet. Maar het is alweer een tijd geleden dat we je (los van enkele epische artikelen van @willeme) een lijstje hebben voorgeschoteld. Wat is echter een betere tijd dan deze in het jaar, nu het kwik weer stijgt en ergernissen oplopen, om jouw grootste irritaties in het verkeer aan te halen. Welnu, bij deze, want verzekeringstoko Allianz heeft een onderzoekje uitgevoerd.

Wat vooral duidelijk is aan onze grootste ergernissen, is dat we ons vooral ergeren aan andere mensen. Zelf doen wij immers nooit veel verkeerd. Maar al die mispunten in die andere auto’s, die zouden eigenlijk verboden moeten worden. Vooral als ze, in orde van grootte, deze dingen doen:

Snelle rekenaars zien dat dit niet optelt naar honderd procent. Dat komt omdat deze cijfers reflecteren welk percentage van de ondervraagden de desbetreffende handeling in hun top-3 zet. Beslis zelf of je je er een beetje in kan vinden.

Eigenlijk niet echt inclusief om naar te kijken, maar Allianz heeft ook nog even onderzocht of er verschillen zitten tussen leeftijdsgroepen en de seksen (m/v/i) als het gaat om ergernissen in het verkeer. Het meest opvallend daarin is dat jongere mensen vaker files aangeven als ergernis. Ouderen vinden dat stilstaan een stukje beter te hebben. Vrouwen vinden daarnaast telefoongebruik in het verkeer (door anderen) vaker ergerlijk dan mannen. Een gevalletje ‘je ergert je het meest aan wat je zelf doet?’. We durven het niet te suggereren.

Naast naar ergernissen heeft Allianz ook gevraagd naar de grootste afleidingen achter het stuur. Wederom wijzen we daarbij graag naar anderen. De grootste afleiders zijn immers andermaal andere weggebruikers. Pas op de vierde plaats komt iets wat bij onszelf ligt. Hoewel, je ligt natuurlijk ’s nachts wakker van al die wappies die gevaarlijke capriolen uithalen op de weg…

In dit geval is er kennelijk geen onderscheid tussen man, vrouw of anderszijds. Wel is het zo dat jongeren vaker afgeleid zijn door muziek, terwijl ouderen daar andermaal vrijwel geen last van hebben. Die zitten gewoon naar radio 4 te luisteren in de file. En dat zouden meer mensen moeten doen. Vooral jullie allemaal.

allianz, bumperkleven, inhalen, lijstjes, smartphone, telefoon, Verkeer

Mensen die geen richting aangeven. Die zijn verschrikkelijk. Ik snap het ook niet, bij mij gaat het automatisch, is volledig een automatisme geworden om richting aan te geven.

Snap dit ook nooit, hoeveel moeite is het om even een hendeltje over te halen? Met die logica zou iedereen die structureel geen richting aangeeft ook te lui moeten zijn om te sturen en zouden al deze “bestuurders” al verongelukt moeten zijn door tegen een boom of een ander statisch vrij hard object gereden te hebben en/of nog leven maar geen rijbewijs meer hebben vanwege ontzettend slecht weggedrag. Dus het is mijn beleefwereld onlogisch om geen richting aan te geven.

Dat gezegd hebbende vind ik bestuurders die bij een rotonde constant linksaf aangeven maar dan rechtdoor gaan ook vrij irritant. Zo moeilijk is t niet mensen.

Richting naar links op een rotonde zou verboden moeten worden. Bij het verlaten naar rechts en anders niks.

Verder vind ik telefoon gebruik zeer irritant, linksplakkers, mensen die onder de limiet rijden en mensen die niet durven te rijden.

Waarom zou richting naar links op een rotonde verboden moeten worden dan? Dat is juist een goede waarschuwing wat iemand gaat doen..

Als je de eerste afrit van de rotonde neemt ga je rechtsaf, de rest is allemaal links… Daarbij wordt het niet aangeleerd, so what’s the point of using… ps, is een rotonde niet altijd linksaf? Richting naar links aangeven is dan toch ook overbodig?

Links richting aangeven op een rotonde bij driekwart of meer zou juist verplicht moeten worden, duidelijker dan dat wordt het niet .

Richting naar links zou verplicht moeten zijn, en ik kan met de beste wil van de wereld geen valide argument bedenken waarom je het niet zou doen. Zeker op minirotondes kan je hierdoor veel en veel beter inschatten wat iemand gaat doen en dat helpt de doorstroming.

“Snap dit ook nooit, hoeveel moeite is het om even een hendeltje over te halen?”

Dit heeft met luiheid te maken, wanneer het niet druk is en er geen verkeer om de mensen heen is dan stoppen mensen met richting aangeven. Dit wordt uiteindelijk een gewoonte omdat het geen automatisme meer is. Mensen hebben denk ik ook niet door dat een richtingaanwijzer een communicatie middel is. Wat ik raar vind is dat het niet verplicht is je richtingaanwijzer te gebruiken wanneer je een rotonde 3 kwart rond neemt, en wordt je dit niet aangeleerd met je rijlessen, feitelijk ga je linksaf en voor linksaf moet je ook je richtingaanwijzer gebruiken. daarbij ben ik van mening dat wanneer je langer op een rotonde blijft dan wanneer je ‘rechtdoor’ gaat dat je dan altijd je richtingaanwijzer naar links aan zou moeten doen. Daarbij zijn mensen veelal met zichzelf of met hun telefoon bezig en denken ze dat ze geen zak met andere mensen te maken hebben.

Ik mis notoire linksrijders in het rijtje, wat veelal de oorzaak is van rechts inhalen. Daarbij is het voeren van verblindende verlichting als mistlampen en bij sommige modellen dagrijverlichting ook een grote ergenis! Dit is ook de reden waarom het monteren van dergelijke verlichting op motoren verboden zou moeten worden, deze verlichting maakt je niet beter zichtbaar als je mensen verblindt!

Absoluut! Als je een bocht naar rechts gaat maken kan je letterlijk je vinger even eruit steken om het hendeltje mee te nemen want die kant van het stuur gaat omhoog!

Dan ben je al te laat want je moet het overige verkeer kenbaar maken wat je gaat doen voordat je het doet!

Of alvast de richtingaanwijzer aanzetten, terwijl er totaal geen ruimte op linkerbaan is. Spiegel kijken, ruimte zien, richting aanwijzer, en dan pas sturen.

Bij de meeste Italiaanse en Duitse auto’s is deze hendel een optie. Kiezen tussen een richtinghendel of airco…

Als je als ergernis opgeeft dat mensen je rechts inhalen dan moet je toch echt even naar jezelf kijken. Als je je als bestuurder netjes aan de regels houd (zoveel mogelijk rechts aanhouden) dan kan dat namelijk helemaal niet.

En hieruit volgt weer een andere ergernis: de Middenbaanplakkers of antispitsstrokers.

Zo ongelooflijk. Ik rij een paar km snelweg naar werk, de rest is 80km wegen. Die paar km is 3 baans, ik ga soms wel 4 mensen rechts voorbij. Die kachelen dan met 95 op de middelste baan, sommigen kijken je nog vuil aan ook als je met 100 recht langszij komt.

Ik weet niet of je weleens op de 5 baans A2 rijdt? Mensen presteren het om op rustige momenten de meest linkse baan te blijven rijden terwijl het verkeer op de 2 rechtse banen sneller is, ook weer een aanduiding dat mensen niet met autorijden bezig zijn…

Even relativeren. Als je links in de wacht zit totdat er verderop eindelijk een vrachtwagen klaar is met inhalen. Dan is rechts ingehaald worden buiten gewoon irritant. Haal je rechts een middenbaan slaper in dan verdien je wat mij betreft een sticker.

Precies, als ik tijd genoeg heb om je rechts in te halen had je ook tijd genoeg om zelf naar rechts te gaan

En mijn ervaring is dat het meestal babyboomers zijn die vinden dat ze niet rechts hoeven rijden op 6,8 of 10 baans wegen. De 4 baans wegen weet ik niet, want dan zit ik erachter 🧐

Die kant van het verhaal is duidelijk. De andere kan is dat er aso’s zijn die een rij links inhalende auto’s rechts voorbij gaan en hem er tussen proppen als ze niet meer verder kunnen… en tussen die 2 kanten zitten veel gradaties…

Het onderzoek is blijkbaar hoofdzakelijk gedaan bij langzame links-rijders.

3 van de 5 ergenissen zijn dan ook het gevolg van bovenstaande

Dat bumperkleven is verschrikkelijk, er zat vanochtend nog zo één voor mij.

Het zijn net muggen! Hahaha

Als je rechts wordt ingehaald moet je je afvragen of je niet te langzaam op de linkerbaan rijdt.

De top 5 ergenissen zijn zeker van automobilisten welke onnodig links rijden, geen idee hebben waar spiegels voor zijn en die knipperlichten niet gebruiken om aan te geven wat ze gaan doen, maar om te bevestigen waar ze al mee bezig zijn…

Naar Radio 4 luisteren ?!?! Doe me een lol, ga nog liever in een EV rijden 🤢

Af en toe houd ik er wel van. Maar niet te lang idd. En geen getingeltangel.

Enige waar ik me aan erger zijn slome duikelaars die voor me rijden, wat dagelijkse kost is. En Flitsmeister die soms flitsers niet meldt. Die andere ergernissen interesseren me geen reet want ik heb daar geen last van, lekker boeien dat iemand anders op z’n smartphone kijkt. Sowieso als je daar op let tijdens het rijden en je ook nog irriteert aan bumperklevers en auto’s die rechts voorbij komen behoor je volgens mij tot de categorie slome duikelaar.

Totdat er een busje achterin je rijdt en je 2 kinderen dood, omdat iemand op zijn telefoon zat. Hier gebeurt op de snelweg richting nijmegen.

En hoe groot is die kans? Niet groot genoeg om me daar druk om te maken. De kans dat ik zelf in een slome duikelaar boor die voor me rijdt omdat ik probeer te kijken of andere automobilisten op hun telefoon zitten, zodat ik me daar aan kan ergeren, is vele malen groter.

“Wat als”… ik zou vooral nog zo’n sticker op de auto plakken “baby in car”. 🤣

Zo die stickers staan ook hoog op de lijst wat dat betreft. Moet dat een soort van vrijbrief voor afleiding zijn? Enige situatie waarvoor je met zo een sticker een duim kunt krijgen is als je ondanks het nageslacht een fraaie coupé rijdt. Das autoliefde.

Ik gebruik wat als niet en heb geen sticker. Lekker lachen, je zou je kinderen maar verliezen door een kutmongool die zo nodig op zijn telefoon moet zitten.

Mijn grootste ergernis is toch wel mensen die bij het verlaten van de rotonde geen richting aangeven. Je laat mij (en andere weggebruikers) tot stilstand komen omdat wij erop anticiperen dat je voor ons langs kruist. Daarna moeten we weer onnodig optrekken.

Het komt bij mij veel vaker voor dat de voorligger veel te hard en onnodig afremt voor de rotonde, waardoor ik ook moet remmen, wat ook weer onnodig optrekken betekent. Ik anticipeer al vaak door een flink gat te laten vallen voor de rotonde maar zelfs dan kun je vaak nog halverwege de rotonde nog op de rem omdat deze in slakkengang genomen wordt door de voorligger.

Ik zal mn hart is even luchten. Als vrachtwagen chauffeur zijnde irriteer ik mijzelf aan: Niet richting aangeven, lui die met invoegen weigeren even snelheid te maken en dus naast je blijven hangen of hem er gewoon voor plempen. Op 80km wegen kosten wat kost voor de vrachtauto zien te komen (wat ik ergens nog kan begrijpen) maar om daarna met 70km/h de boel weer op te houden. Telefoon in de hand tijdens het rijden.

Nu ben ik zelf niet heilig en haal ik ook wel eens in met de vrachtwagen. Wel op momenten dat het kan, ik gooi hem er niet zomaar ergens tussen. En voldoende snelheids verschil.

Waar ik me aan erger (als niet vragenwagen-chauffer) zijn die idioten die een vrachtwagen inhalen en dan niet alleen 70 gaan rijden, maar ook zo ongeveer de vrachtwagen nog snijden ook … levensgevaarlijk en je zorgt nog voor overlast voor de vragenwagen-chauffeur ook die daardoor ongevraagd bumperklever geworden is. Wat mij betreft zou iedereen bij het halen van z’n rijbewijs eens een rem-test met een afgeladen vrachtwagen moeten doen om zo enig respect & inzicht bij te brengen.

Zelfde geldt voor mensen die hem nog even voor een afgeladen trekkert gooien met het idee dat zo’n ding remt als een personenauto. Al komt zo’n combinatie van 40 ton op een rotonde af kan deze echt geen noodstop maken, laat hem dan maar al te graag voor.

Zeg nou eens eerlijk: heb je een wafel en/of tosti ijzer in de cabine?

Hahaha briljant! En vieze boekjes natuurlijk :-D

Het is maar hoe je de resultaten leest. Bumperklevers en rechts inhalers bestaan enkel door eeuwige links rijders. Die zijn dus eveneens een grote ergernis.

Ik ga ze niet benoemen. Als ik in een ander topic enkele ergenissen benoem komt er altijd een slimpie wijs doen dat het zogenaamd aan mijzelf ligt.. Maar diezelfde ergernissen hebben anderen blijkbaar ook. Wat zijn wij irritant op de weg zeg…. Rijbewijs inleveren en natuurlijk de auto door de schredderttt…

Ik erger me aan het overige verkeer.

België. Slecht wegdek en mensen die hebben leren rijden van hun alcoholistische bompa.

Hoevaak je daar wel niet bijna wordt aangereden door chauffeurs die gewoon NIET kijken als ze gaan inhalen/invoegen op de snelweg.

Ik was laatst nog in Kameroen, Ghana, Zuid Afrika en Zimbabwe. Daar rijden ze nog beter!!

PS: voetballen kunnen ze ook niet meer ;)

Geloof mij, Nederland is een paradijs op de weg vergeleken met Indonesië waar ik woon. Hier rijdt men aan de “verkeerde kant” van de weg. Structureel rijden mensen in hun auto hier op de meest rechter baan (wat in NL links zou zijn). Met een gangetje van 60 !! Km/h. Ook al is er verder niks op de weg. See no evil, hear no evil. Telefoons worden gewoon gebruikt (hallo TikTok/Instagram) onderweg en vrachtwagens gebruiken 2 van de vaak 3 beschikbare banen. Daar rijden – de meeste vrachtwagens structureel overbeladen – rustig met 30km/h of lager. In het donker is het pas echt feest. Want dan gaat de kerstverlichting aan. De meest bonte kleuren zijn zichtbaar. Of juist niks, gewoon zonder licht, gewoon omdat het kan. En wegwerkzaamheden? Die zie je meestal pas een meter of 20 van te voren, vaak aangegeven met zo’n LED lichtslang en een idioot die fanatiek staat te zwaaien met een zaklamp+lichtkegel. Nederland is echt zo slecht nog niet.

Als men het op prijs stelt wil ik best wel een kleine compilatie maken van mijn dashcam beelden.

Ik moet meteen aan oude Topgear afleveringen denken… met die vrachtwagens door Indië bijv…

Klinkt als voer voor een eigen artikel, mét video inderdaad.

Niet te vergeten het volk dat zo maar oversteekt of aan het straatje keren gaat zonder te kijken. Bij het stoplicht je nog even afsnijden en hard stoppen zodat je in de ankers moet, om erna tergend langzaam op te trekken met het brommertje als het licht op groen gaat. Ik heb eens bij zo’n actie een keer heel langzaam de koppeling laten opkomen en een brommer een beetje opgeduwd. Maar je krijgt alleen verbaasde blikken.

Het mooiste is om je niet te ergeren maar je enkel te verbazen over sommige acties op de weg.

Ik erger me aan die rooie vlek op m’n voorhoofd van alle facepalms uit pure verbazing.

Mijn ergenis nog niet gezien hier of over het hoofd gezien: mensen die met 140 km per uur nog ff een afslag moeten halen en nog even over de vlugstrook hun auto er op het allerlaatst tussen proppen. levensgevaarlijk

– geen richting aangeven op rotondes – vrachtwagenchauffeurs met een bord macaroni op schoot die kilometers lang de vluchtstrook schoonpoetsen – te vroeg ritsen – onnodig links rijden – smartphone

Nee hoor, geen van deze 5 staan erin, op 1 mensen die links staan maar langzaam wegrijden 2 mensen die niet de maximale snelheid rijden met inhalen 3 wielrenners 4 mensen in EV’s (ze verknallen mijn uitzicht) 5 de langzame snelheden overal in nederland (zo ook in de bebouwde kom)

Kijk toch liever tegen een Taycan aan dan een dacia sandero of renault clio

M’n vrouw als bijrijder!

De grootste irritatie is toch echt het niet gebruiken van de richtingaanwijzer. Je enige commuicatiemiddel naar anderen op de weg. Als je de bakker binnenloopt en die vraagt wat je wilt hebben kun je ook niet je mond houden. Dan weet die immers ook niet wat je wilt. Kleine moeite en zo’n groot plezier voor een ander.

Ik erger me groen en geel aan mensen die zonder verlichting rijden in het donker. Steeds vaker zie ik mensen rijden die alleen de led dagrijverlichting aan hebben aan de voorkant, en dan aan de achterkant helemaal geen licht voeren. Ik kan daar met m’n kop niet bij.

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

© 2004 – 2022 Autoblog · Powered by Truer than North