KBC zet Bel20 op jaarpiek | De Tijd

2021-11-09 02:34:05 By : Mr. Jack liang

De Brusselse sterindex de hele dag hoger om uiteindelijk 0,8 procent hoger op sluiten op 4.369 punten. staat de sterindex terug op het hoogste peil van het jaar.

Lees hier ons Brussels beursoverzicht.

De Saudische beursuitbater Tadawul brengt 30 procent van het aandelenkapitaal zelf naar de beurs. Dat zou volgens Bloomberg voldoende zijn om in de geschiedenisboeken te komen met de grootste beursgang van een beursuitbater sinds die van Euronext in 2014.

De beurs lonkt al sinds 2016 naar een eigen notering. Saudi Tadawul Group Holding stelt de operatie in 2019 voor op de beursgang van de oliegigant Aramco.

Elders in de wereld willen ook de Turkse en Indiase beurs een beursnotering.

Polen krikt de rent met driekwart procentpunt op tot 1,25 procent. Dat is het hoogste peil in 16 maanden. Gouver Adam Glapinski reageert op de opflakkering van de opflakkering tot 6,8. wanneer heeft Glapinski die lang afgedaan als 'van voorbijgaande aard'.

Geen enkele van de 30 door Bloomberg begonnen economen hadden zo'n grote stijging verwacht. Eerder hadden ook al Tsjechië, Hongarije, Noorwegen en IJsland de huurverhogingen.

Bij de noorderburen schiet huizenbouwer en infrastructuurspeler Heijmans 10 procent de hoogte in. De bouwgroep trok voorbeurs de jaarprognoses op. De brutobedrijfswinst (ebitda) zal dit jaar minstens 20 procent hoger liggen als vorig jaar en dat bij een opbrengst. Heijmans erin de infrastructuurprojecten in uitvoering onder controle te krijgen. Ook 2022 ziet er goed uit: het orderboekje is 2 miljard euro groot. 

Heijmans bleek geen probleem te zijn. Sinds begin dit jaar verkocht Heijmans 1.721 huizen, een toename met 9 procent. 

De kleinhandelsketen Bed Bath & Beyond trekt tot 54 procent hoger. Het bedrijf aangekondigd een versnelling van de inkoop van eigen aandelen aan en lanceert een nieuw digitaal kanaal aan. 

Er zijn al 39 miljoen aandelen van eigenaar verwisseld, tegenover een normaal dagvolume van 6 miljoen. Dat wijst op een grote van retailbeleggers. 

Lyft schiet 14 procent hoger na sterke kwartaalcijfers. De taxi-app leidt ook tot een remonte bij Uber ( 5%) dat morgen cijfers publiceert. 

Capri Holdings schiet 10 procent hoger. De modelholding klopte de prognoses, met Versace als groeimotor (omzetstijging van 45 procent). 

De onlinevastgoedgroep Zillow keldert 16 procent. Zillow zit in zwaar weer door een nieuwe afdeling die op basis van algoritmes huizen kocht en vervolgens aanbood aan het cliënteel. Blijkt nu dat Zillow te veel betaald voor de huizen. Er komt een afschrijving van 569 miljoen dollar en Zillow snijdt in een kwart van het personeelsbestand. 

Tot slot kelderde Activision tot 17 procent. De gameproducent stelt de lancering van twee langverwachte games uit (Overwatch 2, Diablo IV). 

De Dow Jones opent met een verlies van 0,3 procent, de Nasdaq evolueert vlak. 

Morgen voorbeurs komt de olietankerrederij Euronav met de resultaten over het derde kwartaal. De recente instap van de Noorse reder en miljardair John Fredriksen wakkerde de speculatieve koorts aan en wrikte het aandeel (eindelijk) los, maar toch is de boodschap voor het rapport: leg uw verwachtingen laag. 

Over de jongste twee jaar is een gegarandeerde datum van hoge olieprijzen geen voor hoge tankertarieven en vice versa. In het voorjaar van 2020 dook bij de start van de pandemie de Amerikaanse olieprijs onder nul en verkenden de tankertarieven de stratosfeer, door de enorme vraag naar tankers om overtollige olie te stockeren. KBC Securities-analist Olivier Vandewoude gepubliceerd op dat in maart en april 2020 gemiddeld 166.000 dollar per dag werd betaald voor een tanker. 

2021 is van een heel ander kaliber. De productieverlaging van OPEC kwam in combinatie met 'opslagtankers' die weer in de vaart kwamen. Het resultaat: een ineenstorting van de tarieven: gemiddeld nog geen 2.800 dollar per dag voor supertankers, 6.500 dollar voor Suezmax-tankers. 

Met andere woorden: 2021 wordt, om het met een knoert van een eufemisme te zeggen, geen topper. Mogelijk glort 2022schap en dus wordt het vooral belangrijk om naar de betere vooruitzichten te kijken. 

De Amerikaanse loonstrookjesverwerker ADP meldt dat de banengroei in de Amerikaanse privésector in oktober hoger uitkwam dan voorzien. Er kwamen 571.000 banen bij, economen op een toename van 395.000 rekenden. Het gaat om de beste jobmaand sinds juni. 

Waar hebben we dat cadeau aan te danken? Aan de reis- en restaurantsector. Wil je de met onder andere bars, restaurants en hotels zag het aantal banen stijgen met 185.000. De sector wordt gezien als een goede graadmeter voor het herstel van de economie. 

'De banenmarkt groeit sneller nu de deltavariant aan vaartoom', zegt hoofdecon Mark Zandi van Moody's Analytics. De banengroei neemt toe in snelheid in alle sectoren, zeker bij grotere bedrijven. Zolang de coronapandemie binnen de perken blijft, zal de banenwinst in de groter zijn.' 

Voor het Brussels beursoverzicht van collega Bas van der Hout, graag hierheen. 

Je kan niet zeggen dat Christine Lagarde de markten echt in vuur en vlam zet met de boodschap dat er tien vroegste in 2023 een renteverhoging komt. De meeste beleggers lijken te denken bij een duurzame opstoot van Frankfurt in 2022 toch de rente zal moeten opkrikken. 

Het gevolg: weinig reactie op de aandelenmarkten, op de obligatiemarkten zakken de langetermijnrentes licht. In België brokkelt de tienjaarsrente 3 basispunten tot de niet zo woeste hoogte van 0,12 procent. 

Bizar is vooral dat Lagarde pas nu de speculatie de kop resultaten in te drukken en niet vorige week op de 'reguliere' effecten. 

Beleggers lopen te hard van stapel als ze tegen eind 2022 een eerste renteverhoging door de Europese Centrale Bank incalculeren. Dat zegt voorzitster Christine Lagarde in een toespraak vanuit Lissabon, waar ze naar het begin van de 175ste verjaardag van de Banco de Portugal te gast is. 

'Ondanks de huidige opstoot, blijft de vooruitzichten voor op middellange termijn zwak. dit is de kans klein dat onze toekomstige klink al zullen zijn' 

Met andere woorden: laat die Angelsaksen maar doen, deze dame is niet voor tapering 

De werkloosheidsgraad in de eurozone is in september iets lager van 7,5 naar 7,4 procent. Dat was in lijn met wat economen hadden verwacht. De werkloosheidsgraad gaat voor met weer naar het niveau van 7,1 procent van de coronacrisis. 

Het aandeel Sipef is al maanden in vuur en vlam. Sinds begin dit jaar is het aandeel 35 procent hoger. De oorzaak? Een recordprijs voor palmolie.

Volgens Degroof Petercam zit er nog meer rek op (zie post 10u42), analist Frank Claassen verhoogde deze ochtend zijn koersdoel van 58 naar 67 euro. De Sipef-belegger mag dus een vreugdedansje maken:

De Bel20 noteert licht in de plus, en eens temeer is te danken aan het zwaargewicht Argenx . De Gentse biotechnologiegroep zit al een tijdje in de lift, nu het in de aanloop naar het verhoopte Amerikaans groen licht voor goudhaantje efgartigimod op 17 december koopadviezen regent. 

Opvallend: Argenx is nu met een weging van 10,7 procent in de Brusselse korf steraandelen dan AB InBev (10,3%). Alleen KBC, dat onderliggende rugwind een erg sterk jaar beleeft is 13,9 procent belangrijker. 

Analist Frank Claassen van Degroof Petercam resultaat het koersdoel voor de Belgische plantagegroep Sipef van 58 naar 67 euro en laat zijn koopadvies staan. 'Bij zijn update over het derde kwartaal verhoogde Sipef de verwachting voor de nettowinst in 2021 van '60 tot 70 miljoen dollar' naar ongeveer 80 miljoen dollar. De aandrijvers zijn de stevige volumegroei van ongeveer 15 procent dit jaar, de recordprijzen voor palmolie en de positieve effecten van de lagere Indonesische exporttaksen.'

Verder ziet Claassen de stevig dalen. 'Sipef heeft al eens aangegeven datum het hoger de schuld kan halveren vanaf zijn niveau van 151 miljoen dollar aan het einde van 2020. We gingen nog uit van 100 miljoen dollar aan nettoschulden tegen eind 2021, maar hebben die nu verlaagd naar 74 miljoen dollar door winsten, lagere kapitaalinvesteringen en een kleiner werkkapitaal.'

De analist kijkt ook naar de toekomst. In 2022 zal het bedrijf van de doorgaande groei van de productie en het veel hogere startpunt van de palmolieprijzen. Negatief is dan weer dat goed is opbrengst. Alles bij verwachten we dat de nettowinst in 2022 zal jaar uitkomen op 75 miljoen dollar, iets winst voor dit jaar.'

Verder ontbreken Claassen dat de palmolieprijzen hoog blijven. 'Hoewel de prijs wat kan afkoelen vanaf deze recordhoogtes gaan we ervan uit dat de palmolieprijzen boven 1.000 dollar per ton blijven in de nabije toekomst. De voorraden zijn, de vraag is sterk, de groei in de algemene productie is laag en de basis ontwikkeld laag kunnen bouwen hoge premiers.

Zelfs melden dat gisterenavond de analistenconsensus voor het rapport over het derde kwartaal, op dinsdagavond 9 november, gepubliceerd heeft. 

De verwachtingen liggen niet bijster vermogen en inflatoire druk op een bedrijfswinst van 36,4 miljoen euro, een minder dan de 65 miljoen over het sterke derde kwartaal van 2020. 

Belangrijk is de vooruitzichten: de nieuwe CEO Dirk Tirez verhoogde afgelopen zomer tot 'minstens 340 miljoen euro' zal verzwakken.

Mede daardoor wordt het aandeel terug af: ondanks de pandemische pakjesboom noteert Bpost nog altijd een kwart onder het peil van begin 2020, een rivaal PostNL de beurskoers over die periode bijna zag dubbele. 

De Belgische autoregistratie is in oktober 35,3 procent gedaald naar 25.000. Daardoor komt het totaal aantal registraties in 2021 op 338.600, 9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar en zelfs bijna 30 procent minder dan in dezelfde periode in 2019. 'We verlagen onze verwachting voor het aantal registraties in 2021 van 410.000 naar 395.000', zegt analist Michiel Declercq van KBC Securities. 

Declercq vreest echter niet voor een grote impact op de holding D'Ieteren . 'Hoewel het aantal geleverde voertuigen bij D'Ieteren Auto wezenlijke lager zal zijn in de tweede helft van dit jaar, zal impact op de winst gecompenseerd door een betere productmix.' Dat komt met de cijfers die de auto BMW vanochtend naar buiten bracht, want die zag de winst stevig stijgen (zie post 8.04 uur) door de hogere prijzen van auto'swegens een sterke consumentenvraag en een lager aanbod van auto's door het chiptekort.

'De automarkt beperkt is', sluiten de analist af. Declercq heeft een koopadvies en koersdoel van 190 euro voor het aandeel. 

Analist Guy Sips reageert op de overname van SAS door koffieproducent Miko. 'De aankoopprijs van 1,9 miljoen euro, ofwel 6,5 keer de brutobedrijfswinst, is volgens ons eerlijk', zegt Sips. 'De volumes van Miko zullen ruim verdubbelen, snel de capaciteit van de nieuwe fabriek kunnen worden gebruikt.' De twee bedrijven zijn volgens de analist complementair omdat Miko zich richt op de niet-consumentenmarkt, SAS focust op de supermarktverkopen.

Toch wijst de analist erop dat de ebitda-marge van SAS met 5,4 procent een stuk lager ligt dan de gemiddelde marge van 12,5 procent van Miko over het afgelopen vijf jaar. Verder verwacht de cashpositie van Miko op deze transactie op 22 miljoen euro.

Guy Sips, analist van KBC Securities, reageert op het nieuws dat grootaandeelhouder Eric Van Zele 50 miljoen aandelen van de communicatiespecialist Crescent heeft verkocht (zie post 6.33 uur). 'De participatie van Van Zele wordt versterkt omdat hij meer dan het dubbele inbrengt van de verkoopopbrengsten', zegt Sips.

Hij wijst naar de lening om te financieren. Die lening gaat Van Zele in een tweede fase samen met zijn participatie in Remoticom inbrengen in Crescent. Gevolg zal zijn eeuwigdurende participatie. 

Op de Europese beurzen start de sterrenkorf Euro Stoxx50 vrij vlak, al weet in Parijs de CAC40 het eerste record in 21 jaar vast te houden. 

Een uitblinker is de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa, die op de beurs de eerste (kleine) bedrijfswinst sinds de start van de pandemie (zie post van 8u38) vertaalt in 4 procent winst.  

Aan het andere uiteinde staat de specialist in windenergie Vestas, die moet worden geplaatst in de vooruitzichten. De reden ligt voor de hand: steil oplopende grondstoffenprijzen en flessenhalzen bij de aanlevering. Het resultaat is een koersval van 15 procent op de Deense beurs. 

Een klein verlies van 0,1 procent voor de Bel20 bij de start van de handel. 

De topper is Argenx die 1,5 procent wint. Amerikaanse beurshuizen langs elkaar de jongste dagen voor de voeten met koopadviezen, anticiperend op een Amerikaans groen licht in december voor de lancering van het goudhaantje efgartigimod bij de behandeling van myasthenia gravis (MG). 

Sofina levert 0,5 procent op in en is het op een zwakst aandeel in de sterrenkorf. Het aandeel THG, een van de belangrijkste participaties van de Belgische holding, kreeg gisteren klappen. 

Gimv klimt 0,4 procent. De Nederlandse kabel- en leidingnettenspeler Verkley, een portefeuillebedrijf van de Antwerpse investeerder, gaat een 'strategische combinatie' aan met zijn sectorgenoot Baas (zie post 6.35 uur).

Halve maan wint 1,5 procent. Grootaandeelhouder Eric Van Zele verkoopt 50 miljoen aandelen van de communicatiespecialist (zie post 6.33 uur).

De beurswaakhond FSMA meldt dat de handel in Miko hervat wordt. straks, straks bij de eerste bewering om 11.30 uur. De Kempense groep verkocht dit voorjaar zijn kunststofafdeling en herinvesteert (een deel van) de opbrengst in de eigen branche en regio, met de overname van de koffiebrander en buur Sas Koffie. 

Sas is geen klinkende naam bij het brede publiek, maar dat is vooral omdat de groep koffie brandt voor de huismerken van supermarkten. Het bedrijf vormt voor Miko dus een interesse diversificatie, nu mensen meer thuis en minder op koffie drinken. 

Nog een herinnering aan gisteren: toen sloot de Parijse sterrenkorf CAC40 voor het eerst sinds 4 september 2000 op een record af. 

Meer tekst en uitleg hier.

Al is het eerste Parijse record in 21 jaar eigenlijk samen te vatten in vier letters:

Lufthansa boekt weer winst. Dewinst bedrijfswinst 272 miljoen euro, een jaar eerder nog een rood cijfer van 1,2 miljard euro werd opgeschreven.

De omzet ging bijna twee tot 5,2 miljard euro omdat de luchtvaartmaatschappij een stijging in het aantal boekingen zag, dat nu op 80 procent van het niveau van de crisis ligt. Daarnaast profiteur Lufthansa van stevige kostenbesparingen, resulteert in de kasstroom 13 miljoen euro heeft de uitgavende. 

Voor het vierde kwartaal gaat de luchtvaartgroep uit van een positieve bedrijfswinst. Voor het hele jaar voorspelt ze een omzetgroei ten opzichte van een jaar eerder. 

De autobouwer BMW komt met mooie resultaten. Zowel de omzet als de nettowinst steeg in het derde kwartaal tot een recordniveau. De verkopen klommen behaalden 4,5 procent tot 27,47 miljard euro, ondanks lagere verkoopvolumes. 

'De continuatie van de combinatie prijzen voor nieuwe en tweedehandsauto's hebben - in de negatieve volume-effecten dan gecompenseerd in het derde kwartaal', klinkt het. 'De positieve prijsimpact was het gevolg van een aantrekkelijk productaanbod, een sterke consumentenvraag en het lagere aanbod van auto's door de chiptekorten.' Zo kon een winst voor belastingen met 50 procent klimmen tot 2,9 miljard euro, lange analisten uitgingen van 2,5 miljard euro. 

Verder schakelt het bedrijf een versnelling hoger met de verkoop van elektrische wagens. De onderneming sleet 121,4 procent meer volledige elektrische auto's tot 59.688 stuks. 'In het derde kwartaal kreeg BMW veel applaus van auto-experts en journalisten voor zijn nieuwe BMW iX en BMW i4. De eenvoudige bestellingen voor die modellen liggen hoog en de levering start vanaf deze maand.'

BMW wil tegen 2023 13 volledige elektrische modellen hebben zodat het in 2025 meer dan de helft van zijn verkochte voertuigen is. 

De leverpompjesontwikkelaar Sequana Medical heeft een MDSAP-certificering gekregen van het Britse BSI. Het nieuws kwaliteitskeurmerk lijkt niet echt wereldschokkend nieuws, maar in hetzelfde persbericht meldt het bedrijf dat tegen eind dit jaar de laatste patiënten zullen gerekruteerd zijn voor de cruciale Amerikaanse Poseidon-studie met de alfapump bij levercirrosepatiënten.

De al uitgestelde resultaten zijn voor het najaar van 2022. De mooiste quote komt van Argenx-CEO Tim Van Hauwermeiren: 'Als je geen cashflow hebt, moet je draaien op nieuwsflow.' 

Dan nog even het koersgrafiekje van Sequana sinds de IPO op 8,50 euro. Een rustig kabbelend beekje, naast een rond de jaarwisseling Sequana zelfs in een half memeaandeel getransformeerd. 

Ook belangrijk voor de beurs: de verrassende overwinning voor de Amerikaanse president Joe Biden. Want de sterk Democratisch getinte deelstaat Virginia koos voor de Republikein Glenn Youngkin. Bijna alle stemmen zijn geteld en Youngkin heeft 51 procent van de stemmen. 

Lees hier meer over de verkiezingszege van Youngkin.

Straks (7u30) komt de Duitse autobouwer BMW met cijfers. Lees hier meer.

Het Nederlandse Verkley, een portefeuillebedrijf van Gimv actief in ondergrondse kabel- en leidingnetten, gaat een 'strategische combinatie' aan met zijn sectorgenoot Baas. Baas is een nationale speler in de aanleg van energie-infrastructuur met aanvullende dienstverlening op het gebied van glasvezelnetwerken. Verkley is actief in het aanleggen en onderhouden van ondergrondse infrastructuur in het noorden van Nederland. Het is onder meer gespecialiseerd in horizontaal gestuurd boren.

Tiemen Schra, de vertrekkende CEO van Baas, blijft na de transactie betrokken als aandeelhouder en als lid van de raad van commissarissen. De fusiegroep zal worden geleid door Pieter Elzinga, de regiodirecteur Baas Infra Noord en Jacob de Graaf, de CFO van Baas.

Eric Van Zele, de grootaandeelhouder en voorzitter van communicatiespecialist Crescent, 50 miljoen aandelen van het bedrijf aan een buitenlandse investeerder. vormen zijn belang in het vorige optie met enkele procentpunten.

Met een deel van de opbrengst hij een lening aan Crescent, zodat het bedrijf genoeg middelen heeft om de Nederlandse financiering te financieren. Het bedrijf is net zoals Crescent actief in internet of things voor slimme openbare verlichting, stevige steden en stevige industriële systemen. Het maakt de sensortechnologie die gegevens uit die toepassingen.

In een tweede fase gaat Van Zele die lening en zijn participatie in Remoticom inbrengen in Crescent. Maar daarover mag hij niet zelf beslissen: hij is ook groot aandeelhouder (55%) van het Nederlandse bedrijf. Daarom hebben de aandeelhouders van het Leuvense bedrijf die twee transacties op een algemene vergadering. Als dat gebeurt, zal Van Zele in ruil aandelen Crescent krijgen. En zal deelnemen aan het bedrijf klimmen, allicht tot 35 à 40 procent.

Centrale banken lijken - nu de stimulusaankopen - almaar meer te kijken naar een knip in de stimulusaankopen. De Australische centrale bank plafonneert niet langer de langetermijnrente. Ook in Canada en weldra in de VS en het Verenigd Koninkrijk knippen de centrale banken in de steun voor de economie.

De Nieuw-Zeelandse centrale bank verhoogde begin oktober de rente en de Canadese centrale bank besliste vorige week nu al de obligatieaankopen stop te zetten. Gisteren was het de beurt aan de Australische centrale bank. Ze kunnen niet meer de driejaarsrente stabiliseren op 0,1 procent. De rente is in korte tijd opgelopen in het land (zie grafiek).

Lees hier meer over de schaar die centrale banken bovenhalen.

Goedemorgen! De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag in de plus, maar de futures voor de Europese beurzen staan ​​licht in het rood. Beleggers kijken met spanning uit naar vanavond, want dan komt de Amerikaanse centrale bank (Fed) met het rentebesluit. Het is bijna zeker dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) een vermindering van haar obligatieaankopen aankondigt.

Nu koopt de Fed elke maand voor minimaal 120 miljard dollar staatsobligaties en herverpakte hypotheken om de langetermijnrente te drukken. Veel economen verwachten dat de Fed elke maand de aankopen met 15 miljard dollar investerings en volgend jaar stopzet.

De Fed is van plan om te verminderen grote vorderingen is geboekt richting de dubbele maximale inspanning. De eerste doelstelling is volgens Fed-voorzitter Jerome Powell al bereikt. Het doel is nu veel hoger dan 2 procent, maar de bedoeling is dat dit in 2022 terugvalt naar de doelstelling.

In Azië gaan de beurzen lager. De Japanse Nikkei225 zakt 0,4 procent, de Hongkongse Hang Seng ontvangt 0,9 procent, de Chinese CSI300 levert 0,4 procent op en de Koreaanse Kospi geeft 1,2 procent prijs.